H1N1 Grip Salgını ve gebelik

Halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 gribi ile yeterince bir bilgi kirliliği yaşandığını düşünmekteyim. Salgına değinmeden sadece gebelerde bu gribin nasıl seyrettiği ve neden aşı yapılması ile ilgili Dünya Sağlık örgütünün 22.Aralıkta yayınladığı bir bildiriyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Gebe kadınlarda neden hem grip aşısı hem de H1N1 aşısı önerilmektedir?
Gripten korunmanın en etkili yolu grip aşısı yaptırmaktır. Gebe kadınların hem mevsimsel grip aşısı hem de H1N1 grip aşısı yapılması nerilmektedir. Gebe kadın herhangi bir grip geçirdiği zaman ciddi sağlık problemleri yaşayabilmektedir.  Gebe olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında gebe kadınlar bu gribe yakalandıklarında daha fazla hastaneye yatış, daha ağır hastalık ve ölüm riski daha fazladır. Ayrıca gebe kadın aşı yaptırdığında hem bebeğini hem de kendini koruma şansı kazanmaktadır.Aşı yaptıran kadınlardan doğan bebeklerde de grip aşı yaptırmayanlara göre daha az görülmektedir.
Mevsimsel grip aşısı H1N1 gribinden de korur mu?
Hayır. Mevsimsel grip aşısı ile H1N1 gribi 2 ayrı virus tarafından oluşturulduğundan yapılan aşı da birbirine karşı koruma yapmamaktadır.
Gebe kadının vurulamayacağı grip aşısı tipi var mıdır?
Mevsimsel ve H1N1 grip aşısı burun spreyi olarak veya koldan vurularak yapılabilir.  Gebe kadınlara ölü grip virüsü içeren koldan vurularak yapılan aşı yapılmalıdır. Burun sprey olarak uygulanan diğer formu gebelik için uygun değildir. Bu aşıda zayıflatılmış canlı virüs vardır. Bu aşı sağlıklı 2-49 yaş arasında ve gebe olmayan kadınlara yapılmaktadır. Nasal sprey aşı emzirme döneminde vurulabilir.
Mevsimsel grip aşısı ve H1N1 aşısı aynı gün yapılabilir mi?
Aynı günde yapılabilir ancak vücutta farklı bölgelere vurulmalıdır. Eğer burun spreyi şeklinde canlı virus aşısı yapılacaksa  mutlaka 1 aylık ara verilerek yapılmalıdır.
2009 H1N1 aşısı gebeler için güvenli midir?
Mevsimsel grip aşısı milyonlarca gebe kadına uzun zamandır yapılmaktadır. Ve bu aşının anneye veya bebeğine zararlı olduğu gösterilmemiştir. H1N1 aşısı da mevsimsel grip  aşısı ile aynı şekilde, aynı yerlerde üretilmektedir.
2009 H1N1 aşısı ile ilgili çalışmalar yapılıyor mu?
Yapılan çalışmaların sonuçları gebe olmayan kadınlarda ve çocuklarda alınmıştır. Buna göre aşıya bağışıklık sisteminin verdiği yanıt iyidir.
2009 H1N1 aşısı civa içermektemidir?
Civanın (thimerosal aşıda adjuvan olarak kullanılan civa) bebeğe veya gebe kadına zararı olduğuna ait bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak ilaç firmaları civa ile ilgili anne adaylarında çekince olmasın diye civa içermeyen adjuvansız aşıyı da üretmişlerdir. Dünya sağlık örgütü gebe kadınlara civa (thimerosal) içeren veya içermeyen her iki aşı türünü de önermektedir.
H1N1 aşısı gebelikte ne zaman yapılabilir?
Hem mevsimsel grip aşısı hem de H1N1 aşısı gebelikte herhangi bir zaman yapılabilir.
Gebelikte kaç doz yapılmalıdır?
Tek doz aşı yeterlidir.
Nisan 2009’dan beri grip geçiren gebe kadınlarda aşı yapılmalı mıdır yoksa H1N1 yönünden test edilmeli midir?
Geçmişte grip geçiren kadınlarda da aşı yapılmalıdır. Çünkü o dönemde H1N1 geçirdiği düşünülerek aşıdan vazgeçemeyiz. Test yapmak yerine aşı yapılması daha uygundur.
2009 H1N1 aşısının muhtemel yan etkileri nelerdir?
Yan etkilei mevsimsel grip aşısı ile benzerdir. En sık yan etki vurulan yerde hafif şişme, kızarıklık, ısı artışı olmaktadır. Bazı kişilerde başağrısı, kas ağrısı, ateş, bulantı, kusma, yorgunluk hissi olmaktadır. Bu bulgular genelde aşı vurulduktan sonra 1-2 gün sürebilir. Bazen aşıdan sonra bayılma görülebilmektedir. Bazen bası hastalarda ciddi allerjik reaksiyonlar görülmektedir. Ancak ölümcül allerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir. Ciddi allerjik reaksiyon ihtimali olan hastalara bu aşı yapılmamalıdır.
2009 H1N1 aşısı Guillain-Barre Sendromu (GBS)ile ilişkili midir?
1976 yılında ilk üretilen grip aşısı felce neden olan Guillain-Barre Sendromu (GBS) ile ilişkilendirilmiştir.  100,000’de 1 oranında görülmekteydi.  Bu risk yeni aşıda 1 milyonda bir olarak tahmin edilmektedir. Bazı çalışmalarda hiç risk olmadığı söylenmektedir.
Eğer gebe kadın aşı yapmadan doğum yaparsa yine de grip aşısı yaptırmalı mıdır?
Evet. Hem kendini hem de bebeğini korumak için yaptırmalıdır. Ayrıca 6 aylık bebeklere de aşı yapılabilmektedir.

Görüldüğü gibi Dünya Sağlık Örgütü gebelerde aşı konusunda çok net bir açıklama yapmıştır. Gebeliğin her haftasında aşı yapılması önerilmektedir.