Gebeliğin 23. Haftası
Gebelik ilerledikçe kasık ağrıları ve bacak krampları görülebilmektedir. Özellikle yoğun aktiviteler, aşırı yorgunluk ve ani hareketler sonrasında kasık ağrıları olabilmektedir. Mutad olandan farklı bir ağrı ile karşılaştığınızda mutlaka jinekoloğunuzla irtibata geçmelisiniz. Bu ağrıların bir çoğu basit önlemlerle düzelen ağrılar olmakla birlikte, bir erken doğum tehdidininde öncüsü olabilmektedirler. Ani hareketlerden ve aşırı aktivitelerden kaçınmak ağrıların oluşmasını engellemek için önemlidir. Ani hareketler esnasında rahimi yerinde tutan bağlar kasılarak ağrı oluşumuna yol açmaktadır.
Bacak ağrısı ve kramplar gebelerin nadir yaşamadığı problemlerdendir. Büyüyen rahimin bacaklara giden siyatik sinirine baskısı ile bacak ağrısı oluşabileceği gibi bu ağrı bir bel fıtığı başlangıcının ön bulgusuda olabilmektedir. Kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin yetersiz tüketimi, yoğun aktiviteler sonrasında bacak kramplarına yol açabilmektedir. Kalsiyum ve magnezyum desteği yanında sizin veya eşinizi uygulayacağı masaj ve esnetme uygulamaları krampları önleyecektir.
23. hafta detaylı ultrason değerlendirmesi için en uygun haftalardan biridir. Tüm organ gelişimleri tamamlanmış ve fonksiyon görmektedir. Beyin ve kalp anatomisinin değerlendirilmesinde bu hafta son derece önemlidir. Detaylı inceleme bu konuda deneyimli kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bebeğin baştan aşağı tüm anatomisi incelenir.
Bebeğiniz yaklaşık 600 gramdır. Sesleri algılamaya başladı. Onunla bol bol konuşun. Karın cildi üzerinden hareketlerini elle hissedebilirsiniz, hareketleri gün geçtikçe daha ritmik ve düzenli. Akciğer gelişimi için önemli olan sürfaktan yapımı başladı. Bu ve önümüzdeki hafta ile birlikte bebeğiniz artık viable yani dış ortamda destekle yaşayabilmekte.