Gebeliğin 19. Haftası

Bu haftada ilk gebeliğini yaşayan gebelerin büyük çoğunluğu bebek hareketlerini hissetmeye başladı. Bebek hareketleri gebe tarafından çoğunlukla “içimde bir kelebek hareket ediyor” şeklinde tarif edilmektedir. Bebek hareketleri ilerleyen günlerle ile birlikte daha da belirgin hale gelecektir. Doğuma yakın zamanlarda bebek hareketlerinde kısmi bir azalmanın olması anormal bir bulgu değildir.

Gebelik esnasında gelişen bebeğe yeterli miktarda kan pompalanabilmesi için dolaşım sisteminde değişiklikler olmaktadır. En belirgin olanları kalp atım hızı ve dolaşan kan hacmindeki artıştır. Yoğun fiziksel aktivitlerde bulunan kadınlarda kalp atım hızı daha da artarak gebe tarafından hissedilen çarpıntıya neden olabilmektedir. Bu durum anemisi olan gebelerde daha belirgindir. Gebeliğin ikinci yarısında daha belirgin olmak üzere hipotansiyon beklenen bir durumdur. Yeterli sıvı alımına dikkat etmeyen gebelerde özellikle sıcak yaz aylarındaki aşırı terlemeyle birlikte baygınlık hissi ve bayılma olabilmektedir. Bu hissi yaşayan kadınların uzanarak ayaklarını yüksekte tutmaları kalbe daha fazla kan akımını sağlayarak bulguların düzelmesini sağlayacaktır. Bol sıvı tüketimi bu durumdan kaçınmak için son derece önemlidir.

Bebeğinizin cildi üzerindeki ince ve renksiz tüyler tüm vücudu kaplamış durumda. Bebeğinizdeki gelişim hızla devam ediyor ve şuanda 300-450 gram ağırlığında. Erkek bebeklerde testis adını verdiğimiz yumurtalar bu dönemde kese içinde değil karındadır. Karında yerleşim gösteren yumurtaların keseye inmesi bu hafta itibariyle başlamaktadır. Bu inişi doğuma kadar tamamlarlar. Doğum esnasında yumurtaların kese içinde olmaması inmemiş testis olarak adlandırılır.