Gebeliğin 18. Haftası
Geçtiğimiz iki hafta içinde olasılıkla üçlü tarama testiniz yapıldı. Bu test sonucunda 3 adet kromozom hastalığı ve nöral tüp defekti açısından riskler belirlenir. Riskin yüksek saptandığı vakaların ileri değerlendirilmesi bu konuda deneyimli kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Riski yüksek çıkan vakalarda olası bir kromozom hastalığını kesinleştirmek için amniyosentez adı verilen girişim uygulanmaktadır. Steril koşullarda amnios sıvısına ulaşan bir iğne yardımıyla bir miktar sıvı alınır. Sıvı içerisinde bebeğin cilt hücreleri bulunmaktadır. Bu hücrelerin incelenmesiyle kesin sonuca varılır. Unutulmaması gereken üçlü tarama testi ile yukarıda belirtilen 3 kromozom hastalığı hakkında fikir sahibi olunduğudur, bu üç durum dışında çok sayıda hastalık nedeni olan kromozom hastalıklarıda vardır.
İkinci yada üçüncü gebeliği olanlar bebeğin hareketlerini hissetmeye başladılar. Bu haftada, kız bebeklerin yumurtalıklarında yumurta hücreleri oluşmaya başladı, oldukça fazla olan bu yumurtaların sayıları doğuma kadar olan dönemde azalma gösterecektir. Cilt ve cilt altı yağ dokusu kalınlaşıyor. İdrar yapımı arttı. Vücudu üzerinde verniks kazeoza adı verilen beyaz koruyucu bir madde birikiyor.
Bu ve geçtiğimiz birkaç hafta boyunca yapılan kafa, karın ve kemik ölçümleriyle bebeğin gelişimi takip edilmekte. Çiftler, kilosu yanında bebeğin boyunuda merak etmektedirler. İlk haftalar dışında takipler esnasında bebeğin boyu ölçülmemektedir. Gebe rahmindeki bebek hiçbir zaman dimdik durmamaktadır. Bu sebeple baştan ayak ucuna bir ölçüm yapılamamaktadır. İlgili haftalarda doktorunuzun söylediği boy uzunluğu, yıllar süresince yapılan incelemelerle ortaya konulmuş ortalamalardır. Bebek gelişimi hiçbir zaman boy uzunluğu dikkate alınarak yapılmamaktadır.