Gebeliğin 5. Haftası

Beklediğiniz adetiniz bir hafta geçti şüphelenmeye başladığınız , yapacağınız basit bir gebelik testi ile gebe olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Adet geçmesi yanında bazı şikayetlerde kendini bu dönemde iyice belli etmeye başladı. Baş ağrısı, halsizlik , çabuk yorulma, bulantı ve kusma bu dönemde karşılaşabileceğiniz ve belli bir süre devam edecek gebeliğe adaptasyon belirtileridir. Gebelik döneminde salgılanması artan östrojen , progesteron ve B-HCG  hormonlarının etkisiyle görülen bu şikayetlerin, bebeğiniz gelişimi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmamakla birlikte size rahatsızlık verdiği kesindir. Uygulanacak bazı tedaviler ve önerilerle bu şikayetlerde rahatlama sağlanabilmektedir. Bununla birlikte, bu şikayetlerin gebeliğinizin varlığını ve devamını göstermesi sebebiyle katlanabilir olması doğa tarafından öngörülmüştür.

Bu haftada gelişen embriyonik tabakada 3 katman bebeğin organ gelişimini şekillendirmek üzere belirginleşmiş ve faaliyet göstermektedir. Bu üç tabakanın en iç kısmında bulunan endoderm tabakasından; sindirim sistemi , mesane, üretra, troid bezi, bademcikler ve plevra . Orta katman olan mezodermden; üreme organları, lenf bezleri, kas, kemik , kıkırdak , kalp ve damar sistemi, akciğerler. En dış katman olan ektodermden ise; sinir sistemi, duyu sistemleri ( işitme ve görme), cilt, tırnak, saç, ağız , burun, diş, meme , ter ve göz yaşı bezleri gelişmektedir.

Bebeğinizde çok hızlı bir gelişim olmaktadır. Hafta başında yaklaşık 0.3 mm olan uzunluk , haftanın sonunda 1.7 mm ye ulaşır. Sinir sistemindeki gelişim oldukça hızlıdır. Nöral plağın iki yanındaki kıvrılmalar nöral oluğu meydana getirir. Yolk sac adı verdiğimiz yapıda kan hücrelerinin öncüleri üretilmeye başlanır. Kalp atışları bu hafta ile birlikte ultrason ile belirlenebilir hale geldi.

Bu haftada yapılan ultrason ile rahim zarına yerleşim gösteren gebelik kesesi ve içinde kalp atışı olan embriyo gözlenebilmektedir. Bununla birlikte gerekli hallerde vajinal ultrason ile daha net veriler alınabilmektedir. Yapılan vajinal ultrason çiftler arasında bebeğe zararı olabilir düşüncesiyle endişeye sebep olmaktadır. Bu endişen tamamen yersizdir, vajinal ultrasonun bebeğinizin gelişimi üzerine olumsuz etkisi bulunmamaktadır.