Gebeliğin 4. Haftası

Adetten sonraki 21-28. günler arası  dönemdir. Gebelik tanısı kimyasal olarak en erken bu hafta içinde konmaktadır. Beklediği adet geçmesine rağmen adet görmeyen kadınlar bu dönemde yapılabilecek basit bir idrar tahlili ile gebeliği teyit edebilir.

Morula adı verilen, sperm ve yumurtanın birleşiminden sonra oluşan zigotun bölünmesiyle oluşan hücresel yapı tüpteki tolculuğunu tamamlayarak artık rahime ulaşmıştır. Bu yapıda görülen bazı değişimler sonunda blastokist adını alır. Blastokist rahim zarı içerisinde, gelişimi için uygun kanlanması bol bir alan seçerek buraya yerleşmek zorundadır. Rahimin arka duvarı bunun  için genellikle uygundur. Rahim zarının hormonların etkisi ile olan gelişimi ve blastokistten salgılanan bazı maddelerin etkisiyle implantasyon adı verilen yerleşme olayı meydana gelmektedir. Blastokist rahim zarı içine doğru hareketlenir ve buraya yerleşir . Rahim zarı ile blastokist arasındaki birleşme esnasında lekelenme tarzında hafif bir kanama bazı kadınlarda görülebilir.

İmplantasyon yani yerleşme meydana geldikten sonra blastokist 2 ayrı yapıya farklılaşır. İlki gelişen hücrelerin beslenmesi ve rahime tutunması sağlayan trofoblastlardır. Bu yapı ileri dönemde plasentayı meydana getirecektir. İkinci kısım ise embriyodur. Embriyo ise bebeği oluşturacak kısımdır.

Embriyoda kendi içinde 2 ayrı kısımda gelişimine devam eder. Yolk sac adı verilen ilk yapı kan hücrelerinin yapımına yönelirken. Embriyonik disk adı verilen ikinci yapı gelişen bebeği oluşturacaktır.

Gebelik tayini B HCG adı verilen hormonun kan yada idrarda saptanması ile yapılır. İmplantasyon ile birlikte trofoblastlardan B-HCG salgısı başlar. Bu sebeple beklenen adet tarihi geçmeden evvel bile kanda gebelik tayini yapılabilmektedir. Ancak bu pratikte uygulanmamaktadır.

Bu haftada gebelikle ilgili hiçbir bulgu olmayabileceği gibi, yorgunluk uyku hali, bel ağrısı, değişken ruh hali gibi müphem şikayetlerde olabilmektedir.