Gebeliğin 3. Haftası
Adet kanamasından sonraki 14-21. günler arası dönemdir. Bu hafta gebeliğin ilk adımının atıldığı daha doğru bir deyişle gebeliğin oluştuğu haftadır. Yani gebeliğin ilk 2 haftasından farklı olarak bu haftada artık gebesinizdir.
Yumutalıktaki folikül gelişimi son evreye geldikten sonra hipofizden salgılanan ve Luteinizan hormon adı verilen hormonun ani yükselişiyle yumurtadan folikül atılır. Halk arasında buna yumurtlama adı verilmektedir. Atılan yumurta karın boşluğuna bırakılmıştır burada devreye tüpler girmektedir. Tüplerin uçlarında bulunan saçakların hareketiyle karın boşluğuna atılmış yumurta tutularak tüp içine alınır. Tüp içindeki mikro düzeydeki tüycükler yardımıyla yumurta rahime doğru itilmeye başlanır.
Yumurtlama adetten yaklaşık 14-16 gün sonra olmaktadır. Ancak adet döngüleri düzensiz olan kadınlarda yumurtlama erken veya geç olabilmektedir. Bu durumun gelişen bebek ve gebelik üzerine olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte gebelik haftasının hesaplanmasında karışıklık açığa çıkabilmektedir. Bu karışıklık erken dönemde yapılan ultrason muayenesi ile çözümlenir.
Yumurtlama döneminde meydana gelen birleşme sonucu vajinaya bırakılan spermler yumurtadan gelen uyarılarla rahim ağzı ve rahimde ilerleyerek tüplere ulaşma çabasındadırlar. Vajinaya bırakılan çok sayıda sperm kadın genital sisteminde bu dönemde meydana gelen değişikliklerle hızla yola çıkmaktadırlar. 200- 300 milyon civarındaki sperm rahime ulaştıklarında 3-4 milyona kadar düşmektedir. Yumurtayı dölleyebileyecek kalitede olmayan spermler kadın genital sisteminin değişik bölgelerinde elenerek yok edilirler. Geriye kalan iyi nitelikli spermler yollarına devam ederek tüplere ulaşırlar. Tüplere ulaşan sperm sayısı 1000-1500 arasındadır. Bu canlı ve iyi kalitedeki spermlerden sadece biri yumurtayı dölleyebilmektedir.
Yumurtada zona pellucida adı verilen zar, sayıları yaklaşık 1000 i bulan spermlerden sadece biri tarafından delinerek geçişe imkan vermektedir. Tek bir spermin yumurtayı döllemesinden sonra diğer spermlerin girişinin önlenmesi için zona pellucida tekrar kapanır.
Sperm yumurta içinde ilerleyerek hücre çekirdeğini ulaşır. 23 kromozomunu yumurtanın 23 kromozomu ile birleştirerek 46 kromozoma sahip zigot adının verdiğimiz yapıyı oluşturur. Bu tek hücreli yapı tüp içerisinde başlayarak bölünmelerle hızla çoğalmaya başlar. Bölünmeler sonucu 16 hücre yapısına ulaşan ve artık morula adını alan yapı birleşmeden ortalama 4 gün sonra rahime ulaşarak tutunur ve yine hızla çoğalmaya devam eder. Çoğalan bu yapı ilerleyen sürelerde 2 ayrı yapıya farklılaşır . Bunlardan biri embryonun rahime tutanarak beslenmesini sağlayan trofoblastlara, diğeride bebeği oluşturacak embriyoblasta dönüşür.
Gelişecek bebeğin genetik tüm özellikleri sperm ve yumurtanın birleşmesi esnasında belirlenmiş olmaktadır. Cinsiyette bu anda belirlidir. XX kromozomunun olması bebeğin kız XY kromozomunun olması ise bebeğin erkek olarak gelişeceğini belirler. Sanılanın aksine bebeğin cinsiyeti üzerine söz sahibi olanlar kadınlar değil erkeklerdir. Y kromozomu babadan gelir baba X kromozomunu verirse gelişen bebek kız olacaktır.
Bu dönemde gebelik ile ilgili şikayet ve belirti yoktur. Bazen morulanın rahim zarına tutunması esnasında hafif bir lekelenme kanaması olabilmektedir.