Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
Kısırlık polikliniklerine başvuruların bir kısmını bu hasta grubu oluşturmaktadır. Yirminci gebelik haftasından önce üç adet ardı ardına düşük olması şekilde tanımlanmaktadır.Gebe kadınların % 1 ini etkileyen bu durum kendi içinde iki ayrı kısımda incelenir. İlk grub hiç yaşayan çocuğu olmayanları kapsamaktadır, ikinci grupta en az bir yaşayan çocuğu bulunanları içermektedir. Bu ayrım tanı ve tedavinin şekillendirmesinde önem kazanmaktadır.
A. Tekrarlayan gebelik kaybı nedenleri: Bu duruma yol açabilecek çok sayıda farklı sebep bildirildiği gibi yapılan incelemeler sonucunda hiçbir nedenin saptanmadığı vakalarda mevcuttur. Saptanabilecek nedenler arasında genetik faktörler önemlidir. Erken dönemde olan düşüklerin en sık sebebi gebelik ürünündeki genetik sorunlardır. Düşük materyali incelemesi yapıldığında ilk üç ayda görülen düşükler %70 genetik bozukluğa bağlıdır. Tekrarlayan gebelik kaybı sadece kadının değil çiftin problemidir ve bu tanıyı alan kadın ve erkeğin genetik incelemesi yapılarak olası sorunların ortaya çıkarılması gerekmektedir.
Kadın genital sistemindeki bazı doğuştan veya sonradan edinilmiş anatomik problemlerde nedenler arasındadır.Bu vakalarda gebelik kayıpları erken dönemde olabilsede genellikle ikinci üç aylık periyotta olmaktadır.Doğuştan gelen problemlerin en önemlisi ve sık saptanını rahim içi perde olarak tanımlabilecek septum vakalarıdır ve cerrahi tedaviye iyi yanıt alınır. Sonradan kazanılan tekrarlayan gebelik kaybına yol açabilecek durumlar myomlar, rahim zarı yapışıklıkları ve rahim ağzı yetmezlikleridir.Rahim iç kısım yerleşimli myomlar ve rahim zarı yapışıklıkları gebeliğin rahim içinde tutunmasını engelleyerek tekrarlayan gebelik kaybına yol açabilirler. Rahim ağzı yetersizliği özellikle gebeliğin ikinci üç aylık döneminde ağrısız düşüklere yol açmaktadır. Endokrin patolojilerde tekrarlayan gebelik kaybına neden olabilmektedir. Özellik gebeliğin devami için gerekli progesteron hormonundaki yetersizlik erken dönemdeki gebelik kayıplarıyla ilişkili olabilmektedir.Diğer yandan kontrolleri iyi yapılmayan diabet hastalarındada tekrarlayan düşükler izlenebilmektedir.
Son olarak bağışıklık sisteminde izlenen bazı problemlerde gebelik kayıplarıyla ilişkidir bunlar arasında gebelik ürününe karşı oluşmuş bazı antikorların düşüklere sebep oldukları bilinmektedir.Enfeksiyon ve çevresel fakörlerde( sigara, alkol ve bazı ilaçlar vs..) gebelik kayıpları ile ilişkisi olduğu bilinen sorunlardır.Yukarıda belirtilen tüm bu faktörlere rağmen vakaların % 60 ında belirlenebilen bir neden yoktur.
B. Tanı: Tanısal çalışmalara iki düşük hikayesi olan çiftlerde başlanmalıdır. Dikkatli bir hikaye alımı ve muayeneden sonra yapılacak tetkikler; jinekolojik ultrason,açlık kan şekeri, troid hormonları, hormon tahlilleri, lupus ve antikardiyolipin antikorları, histerosalpingografi ve genetik araştırmadır.
C. Tedavi: Belirtildiği gibi vakaların %50-60 ında herhangi sebep bulunamayacağından bu hastalara destekleyici tedbirler sunulmalıdır. Çiftlerde genetik problem saptandığında tedavi planına genetik danışmanlık eklenmelidir.Anatomik sorunlar saptanan vakalarda gereğinde cerrahi müdahalerle sorun düzeltilebilinir. Endokrin problemi bulunan vakalarda hormonal destek tedavisi önerilir.Sigara ,alkol gibi gebelik sonuçlarını etkileyebileyecek çevresel faktörlerden uzak kalmak önemlidir.