Menopozda Psikolojik Durum
Menopoz döneminde ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal değişikliklere her kadının tepkisi farklı olmaktadır. Kimi kadın menopozu yaşanması gereken doğal bir süreç olduğunu kabul ederken , kimisi menopozu inkar edebilir. Menopoz geciktirilebilen bir süreç değildir ve her kadın bu dönemi yaşayacaktır. Bu bölümde menopozla ilgili hissedilenlerden bahsedilecektir.
Menopoz dönemini algılamada farklar vardır. Bazı kadınlar menopozu orta yaştan ileri yaşa geçiş olduğunu düşünmektedirler. Bazıları ise gebeliğin oluşmayacağı bu dönemi hayatın daha rahat yaşanan dönemi olarak kabul edebilir.Menopoz dönemi çocuk sahibi olabilme döneminin bittiği bir süreçtir. Çocuk doğurma yeteneğini saygınlık olarak nitelendiren kadın için bu döneme alışmak sıkıntılı olabilmektedir. Bundan daha yıkıcı olabilecek düşünce ise gençliğin kaybı düşüncesidir. Menopoz dönemiyle birlikte meydana gelen cilt değişikliklerinin katkısı ile kadın hızlı bir yaşlanma sürecinde olduğu düşüncesine kapılabilmektedir. Yine gençlik duygusuna yüklenen anlamla ilişkili olarak ciddi huzursuzluk ve depresyon belirtileri bile görülebilir.
Menopoz döneminde depresyona yatkınlık olduğu ileri sürülmektedir. Bu durum menopozdaki kadınların menopoza verdikleri psikolojik yanıtla ilgidir. Yukarıda bahsettiğimiz gençliğin kaybı düşüncesi yanında aile desteği ve ilişkilerdeki problemlerde menopozdaki bireyi depresyona yaklaştırabilir. Bununla birlikte yine bu dönemdeki kadınlarda menopoza yanıt huzursuzluk ve sinirlilik şeklinde olabilmektedir. Bu şikayetler başlayacak bir depresyonunda öncüsü olabilmektedir.
Son olarak menopoza giren kadınlarda seksüel tatminde azalma olabilmektedir.Bu duruma vajinadaki kurulukta yol açabilir. Cinsellik insan hayatının devamında önemli bir iç güdüdür. Bu istekte azalma olması psikolojik açıdan kadını olumsuz etkileyebilmektedir.