Gebelik Ve Cinsel Yaşam

Gebelik  ile birlikte ortaya çıkan çok sayıda fiziksel ve ruhsal değişiklik  vardır. Bu değişikliklerin cinsellik üzerinde farklı etkileri olması kaçınılmazdır. Gebeliğin ilk aylarında gelişmekte olan fetus üzerinde zararlı etkileri olabileceği düşüncesiyle birçok gebe cinsel ilişkiden uzak durmaktadır. Bunun yanında gebeliğin müphem şikayetlerinden olan halsizlik yorgunluk, uyku hali ve bulantı kusmalarda cinsel ilişki isteğinde azalmaya yol açabilmektedir. Bu problemleri yaşayan kadınların cinsellikten uzaklaşması doğal gibi gözükmektedir. Bu şikayetler özellikle gebeliğin ilk üç ayında gözlenirler daha sonra azalarak ortadan kaybolurlar . Bu sebeple cinsel ilişkinin bu ilk 3 aydan sonra başlaması anne adayının daha kolay gebeliğe adapte olmasını sağlar. Genel olarak bakıldığında gebeliğin ilk üç ayında cinsel ilişkinin gelişen fetus üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

İkinci  üç aylık gebelik döneminde kadın gebeliğine adapte olmuş ve gebeliğin ilk aylarında yaşadığı şikayetlerden kurtulmuştur. Bu dönem de gebe cinsellik açısından daha rahattır. Son üç aylık dönemde büyüyen rahim ve bebek hareketleri sebebiyle zaman zaman cinsel ilişki esnasında ağrı olabilir. Bu durumda cinsel ilişkiye  ara vermek uygun yaklaşım olacaktır.
 
Sonuç olarak erken doğum tehdidi, vajinal kanama , aşağıya yerleşimli bebek eşi olmadığı sürece gebeliğin sonuna kadar ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur.