Düşük Tehdidi
Gebeliğin 20. haftasından önce meydana gelen gebelik kayıplarına düşük adını vermekteyiz.Düşük tehdidi, gebeliğin ilk 20 haftası içersinde ağrısız veya hafif kasık ağrısı ile birlikte olan vajinal kanamayı ifade etmektedir. Erken gebelik döneminde gebelerin %30-35 ünde düşük tehdidine rastlamaktayız. Erken gebelik döneminde aniden başlayan kanama çiftlerin ciddi kaygılar yaşamasına yol açmaktadır.
Düşük tehdidinin en önemli bulgusu vajinal kanamadır. Herhangi bir fiziksel aktivite esnasında görülebileceği gibi ,istirahat halindede vjinal kanama görülebilir. Vajinal kanam kırmızı ve bol miktarda olabileceği gibi koyu kahverenkli lekelenme tarzındada olabilir. Koyu kahverenkli kan haznede beklemiş kanı ifade eder dönem dönem bu kan pıhtı haline gelerek parça parçada atılabilir.Ağrı genellikle görülmezken bazı vakalarda kanamaya eşlik etmektedir. Göbeğin alt kısmında aralıklı veya sürekli ağrı hissedilebilir.
Tanı: Bu şikayetlerle başvuran gebenin detaylı muayenesi yapılır.Kanamanın ne zaman ve nasıl başladığı halen devam edip etmediği ağrı olup olmadığı sorgulandıktan sonra muayene geçelir. Jinekolojik muayene ile doktorunuz rahim ağzına bakacaktır, kanamanın rengi miktarı rahim ağzı açıklığı olup olmadığı bu muayene ile rahatlıkla anlaşılır. Ultrason ile bebeğin kalp atışları değerlendirlir ve kese yapısında düzensizlik varmı bakılır. Her iki yumurtalık incelenir.
Tedavi : Düşük tehdidi vakalarının yarısında gebelik kaybedilirken diğer yarısında gebelik devam etmektedir. Kanama miktarı şekli ve ultrasonda fetal kalp atımı olup olmaması gebeliğin akıbeti hakkında daha net yorum yapmamızı sağlamaktadır.Kanama miktarı az ve fetal kalp atımı mevcut olan gebeliklerin devam etme şansı yüksektir.
Düşükle sonlanacak bir gebeliği engellemek mümkün değildir. Düşük tehdidinde amaç gebeliğin devamı için destek vermektir. Yapılan tedavilerin hiçbiri düşüğü engellemekle birlite fiziksel aktivite kısıtlaması faydalı olmaktadır.
Progesteron gebeliğin devamı sağlayan ana hormondur. Bu hormonun salgılanmasındaki eksiklik daha çok tetkrarlayan gebelik kayıpları ile ilişkilidir. Düşük tehdidinde tedavideki rolü net olmamakla birlikte gebeliğe destek anmacıyla progesteron preparatları birçok kadın doğum uzmanı tarafından reçete edilmektedir.