Serviks Kanseri Aşısı (Rahim Ağzı Kanseri Aşısı)

Jinekolojik kanser alanında son elli yılın en çarpıcı ve ümit verici olayı olarak değerlendirilen serviks kanseri aşısı, virus benzeri yapıların aşılanan kişilerde bağışıklık sistemini uyararak, gerek rahimağzı kanseri ve kanser öncüsü lezyonlara gerekse genital siğil vb patolojilere neden olan HPV infeksiyonuna karşı antikor aracılı özgün ve uzun süreli korunma sağlamaktadır.
Aşı ile virusun infeksiyona neden olduğu ancak, kansere gidiş açısından hücresel değişikliklerin henüz oluşmadığı hasta grubunun tamamı %100 etkinlikte tedavi edilmişlerdir.
Aşının hangi tipleri bulunmaktadır?

Şu an ülkemizde kullanımda Cervarix® ve Gardasil® jenerik isimleri ile iki ayrı rahimağzı kanseri aşısı mevcuttur.
Cervarix® HPV tip 16 ve 18 ‘ e karşı geliştirilmiş ve özellikle rahimağzı kanseri ve kanser öncüsü lezyonlara karşı koruyuculuğun hedef alındığı aşıdır. Ancak diğer HPV tiplerinin neden olduğu rahimağzı kanserlerine ve HPV infeksiyonlarının neden olduğu selim lezyonlara karşı koruyuculuğunun olmaması dezavantajları gibi gözükmektedir.
Gardasil® HPV tip 6- 11 – 16- 18 ‘ e karşı koruyuculuğu bulunan rahimağzı kanseri ve kanser öncüsü lezyonlara karşı koruyuculuğu olduğu gibi özellikle genç kadınlarda rastlanan condyloma accuminata adı verilen cinsel bölgedeki selim karakterdeki siğillere karşıda koruyucudur.
Aşı kas içerisine tercihen ön kola 0.2.6. aylarda uygulanmaktadır.
  
Aşı için ideal hedef kitle nedir?
9-26 yaş aralığındaki kız çocuklarına ve kadınlara aşının uygulanması önerilmektedir. Ancak 26 yaşın üstünde ve cinsel aktif yani virusla infekte olduğu düşünülen populasyona da isteğe bağlı olarak aşı yapılabilir keza diğer virus tiplerinin neden olabileceği kanserlere karşı koruyuculuk sağlanmış olabilir.
Aşının gebelikte yapılması önerilmemekle beraber, gebeliğin varlığından habersiz olarak aşı yapılmış ise gebeliği sonlandırmaya gerek yoktur. Doğum sonrası lohusalık döneminde aşı uygulanabilir.
Aşı esasen etkinliğini oluşmuş ya da oluşabilecek HPV infeksiyonlarına karşı gösterdiğinden, varolan serviks kanseri, kanser öncüsü lezyonlara ya da genital siğillere karşı bir tedavi yöntemi değildir.
Erkeklerinde HPV infeksiyonuna bağlı genital siğil ve kanserlere maruz kalmalarının yanı sıra , virusu kadınlara cinsel bulaşı yolu ile taşıdıkları da göz önünde bulundurulursa aşılanmaları mantıklı gibi gözükmektedir. HPV aşısı yapılmış olsa bile yıllık PAP-Smear taramasına devam edilmelidir. Aşıdan önce HPV tiplendirmesi yapılması önerilmemektedir. Aşı herhangi bir nedenle de olsa bağışıklık sistemi baskı altında olan infeksiyonlara karşı korunmasız bireylere uygulanabilir.
 
Ülkemizde Aşı İle İlgili Son Gelişmeler Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri aşısı  ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nce (FDA) 8 Haziran 2006’da onaylanarak "zorunlu Aşı" kapsamına alındı. Türkiye’de, bu aşamada sosyal güvenlik kapsamına alınmadığından bedeli karşılanmayan aşı özellikle 9-26 yaş grubundaki kadınlara öneriliyor. Kadından cinsel ilişkiyle erkeğe geçen HPV’ye karşı geliştirilen aşıyı isteyen erkeklerin de korunma amacıyla yaptırabileceği belirtiliyor. Ergenlik çağına yaklaşırken, birey henüz aktif cinselliğe başlamadan önerilen aşının üç aşamada birer doz olmak üzere 1 yıl içinde yapılması öneriliyor. Tek doz fiyatı başlangıçta belirlenen fiyatı uyarınca (Dörtlü aşı için) 269 YTL olacak aşının, bir kişiye salt aşı maliyeti 807 YTL olmaktadır. Aşı, cinsel temasla geçen HPV’nin 6, 11, 16 ve 18 tiplerine ve bu virüsün neden olduğu siğillere ve diğer kanser öncüsü lezyonlara karşı koruma sağlıyor.Aşı  doktorunuz veya bir aşı merkezi tarafından size kolaylıkla uygulanabilmektedir